Play Safe - sportolói fogvédők

Play hard, play safe!

A sportbalesetek nagy száma miatt, nagy hangsúlyt kell fektetni súlyos sérülések megelőzésére!

A sportban használt fogvédők között nagy lehet a különbség. A legfőbb követelmények bármely fogvédővel szemben, hogy
 • fixen álljon a fogakon,
 • az esetleges ütések erejét szétoszlassa a többi fogon,
 • a fogvédőn rajta legyen az alsó fogak lenyomata (így az oldalirányú ütéseknél az állkapocs nem tud elmozdulni),
 • lehetőleg az ínyvonalat is védje.
A sport fogvédők típusai:
 1. Előre formált, bolti fogvédők

  Előnyük a kedvező ár és a könnyű hozzáférhetőség, azonban ezek nem idomulnak a fogsorhoz, mozognak a szájban (fennáll a légutak elzáródása), és túlterhelik a kiálló fogakat.

 2. Meleg vízben lágyuló, alakítható fogvédők

  Előnyük szintén az olcsóság és a könnyű hozzáférhetőség. Az előre formált fogvédőkhöz hasonlóan csak elnyelik az ütéseket, de nem oszlatják szét a fogsoron. Nem idomulnak szorosan a fogakhoz. A formálás során az anyag itt-ott túlzottan elvékonyodhat.

 3. Személyre szabott, egyrétegű fogvédők

  Legnagyobb előnyük, hogy jól illeszkednek a fogsorra, és nem csak elnyelik, de el is oszlatják az ütések energiáját. Ugyanakkor, sajnos, ezt a típust nem lehet megerősíteni és az energiaeloszlatása is korlátozott, drágább és nehezebben hozzáférhető, mint az előző típusok.

 4. Személyre szabott, laminált fogvédők

  Ezek a több rétegű fogvédők remekül illeszkednek a fogsorra és magas energiaelnyelő és szétoszlató képességgel rendelkeznek. Extrém igénybevétel esetére újabb rétegekkel megerősíthetőek és szükség esetén újraformázhatóak. A személyre szabott fogvédők jellegéből adódóan, hátrányuk, hogy elkészítésük aránylag költséges és fogorvos közreműködése nélkül nem lehetséges.
Láthatjuk, hogy a legtöbb típus rendelkezik kisebb nagyobb hiányosságokkal. A Play Safe fogvédők azonban igyekeznek megfelelni a fenti kívánalmaknak: pontosan illeszkednek a fogsorra, több rétegűek, védik az ínyt, bennük van az alsó fogsor lenyomata, ami nagyobb stabilitást biztosít az állkapocsnak. A Play Safe fogvédők könnyű légzést és beszédet biztosítanak a megszokás után.

A Play Safe fogvédők 25, kombinálható színben készülnek, többféle kivitelben:
 • Play Safe light fogvédő: 2 rétegű fogvédő pl. sisakban végzett sportokhoz.
 • Play Safe medium fogvédő: 2 rétegű, megerősített fogvédő olyan sportokhoz, ahol az állkapcsot nagy felületen érhetik ütések. PL.: box, labdarúgás, lovaglás, motocross, kerékpározás, judo, kézilabda, vízilabda.
 • Play Safe light-pro fogvédő: 3 rétegű fogvédő. Olyan sportokhoz ajánlott, ahol az állkapcsot különösen erős, kis felületen ható ütések érhetik: jégkorong, karate, görkorcsolya, rugby, squash, kickbox.
 • Play Safe heavy-pro fogvédő: 3 rétegű, kemény héjjal ellátott, megerősített fogvédő olyan sportokhoz, ahol az állkapcsot különösen erős, pontszerű ütések érhetik: jégkorong, karate, görkorcsolya, rugby, squash, kickbox.