Myofunkcionális fogszabályozó rendszerek
Trainerek, Myobrace - myofunkcionális ortodonciai rendszer


Az arc- és rágóizomzat működését ill. szokásait figyelve megállapíthatjuk, hogy azok működése abban az esetben normális, amikor a száj nyugalmi állapotban zárva van. Ebben az esetben, sőt nyeléskor sem működik egyetlen szájkörüli izom sem. Ilyenkor a nyelv normálisan a szájpadláshoz közel, fent helyezkedik el.
Amennyiben nyelés során az arc izomzata munkát fejt ki, úgy az a fogak helyzetének megváltozásához vezet, ugyanis a fogakra az azokat körülvevő izmok hatnak, melyek hatásukat tekintve (vízszintes, azaz oldalirányú) elmozdítják azokat.
Hasonlóan súlyos probléma az ujjszopás, a szájlégzés ill. az ajakszorítás következtében fellépő tengelyállási probléma ill. egyes esetekben az állcsont elmozdulása.

A rossz myofunkcionális szokások okozta fogazati és arcfejlődési problémák orvoslásának megoldása a myofunkcionális fogszabályozó család tagjainak használatában rejlik.
A Myofunkcionális Trainer - rendszert Dr. Chriss Farrell ausztrál fogorvos fejlesztette ki 14 évvel ezelőtt, amelyet azóta a világ 65 országában alkalmaznak sikerrel, nem csupán gyermekek, de felnőttek körében is.Használata a gyermekek körében igen kedvelt, hiszen színei szépek, tapintása kellemes, használata egyszerű.

A Trainer alkalmazása már korai életkorban (5-6 év, az első maradó fogak kibújása után) elkezdhető, így mind a fogak helyzete, mind pedig a helyes arcfejlődés befolyásolható. A készülék maga univerzális méretű, rugalmas anyagból készült, tehát jól illeszkedik minden fogívre.

Működését tekintve a készüléken található egy un. nyelvorientáló pöcök, amely biztosítja a nyelv szájpadláshoz közeli elhelyezkedését. Az elől található kis szőrök pedig az alsó ajak túlzott aktivitását és ezáltal a fogak elmozdulását hivatottak megakadályozni.
A készülék használata mellett az ujjszopás nem lehetséges.


A Trainer rendszeres használatával (minden éjjel + nappal 1 óra) viszonylag gyors és tartós eredmény érhető el ill. amennyiben a későbbiekben fix fogszabályozó készülék használata javasolt, úgy annak alkalmazási időtartama a Trainer használatával jelentősen lerövidíthető.

A Trainer készülék típusai:

T4K Soft - Kezdő Trainer. Vegyes fogazatú gyermekeknek javasolt 6-12 éves kor között.
Hordási idő: 6 - 8 hónap.T4K Hard - Keményebb mivoltánál fogva a fogívet is formázza, a kiálló fogakat beljebb kényszeríti.
Hordási idő: 12 hónap.T4B - Azoknak ajánlott, akiknek már kint vannak a maradó fogaik és fogszabályozó készüléket viselnek. A Trainer használata meggyorsítja a fix készülékkel való munkát és tartósabbá teszi az eredményt.

T4-CII - A TB4 erősebb változata.

T4A - A legkeményebb, felnőtteknek is ajánlható készülék. Használatával nemcsak a száj körüli rossz szokások, hanem a frontfogak enyhe fogállásbeli gondjai is orvosolhatóak.T4F - Egyéni Trainer. Felmelegítve kell beleharapni, így egyfajta lenyomat képződik, amely fogvédő is egyben így megvédi a fogakat a fogszabályozás utáni visszavándorlástól.

A Myobrace új fejlesztés az ortodonciai kezelésben, feladata az elülső fogazat helyes pozicíóba juttatása. Használata alkalmas a legtöbb vegyes vagy maradó fogazattal rendelkező személy számára.

Formázó technológiáját tekintve a Myobrace két fő elemet tartalmaz: egy lágy flexibilis külső köpenyt, és egy kemény aktív belső magot, amely lehetővé teszi az irányított fogívfejlesztést. E kettős formázásnak köszönhetően a készüléket könnyebb megszokni, s így ez egy sokkal aktívabban működő fogszabályozást tesz lehetővé.

A Myobrace alkalmazásának optimális időszaka a kései vegyes fogazat. Minél régebben alakult ki a maradandó fogazat, annál kevésbé lesz hatékony a készülék használata, mely hatékonyság azonban több tényező együttes hatásának eredménye: a páciens motiváltsága, a myofunkcionális korrekció foka és a fogak helytelen illeszkedése, rossz harapás. A Myobrace készülék a Trainer-rel szemben nem univerzális, hanem 6 méretben kapható, mely a mindennapos esetek többségét fedezi.