32 kockacukor az üdítőben literenként

A boltokban kapható üdítő italok némelyikében literenként 32 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor van, de még a főleg édesítőszerrel készülő light változatokban is lehet akár 14 kockacukornyi - ezt derítette ki az osztrák munkavállalókat tömörítő Munkáskamara vizsgálata. A mesterséges édesítőszereket az élelmiszeripari termék összetevői között kötelező feltüntetni: a leggyakrabban használtak az Acesulfam (E 950), az Aszpartám (E 951), a Ciklamát (E 952) és a szaharin (E 954).

Az élelmiszerben lévő cukormennyiséget azonban legfeljebb a tápértéknél találja meg a fogyasztó, ennek közlése azonban nem kötelező - mutattak rá fogyasztóvédők azzal, hogy ezt is kötelezővé kellene tenni. Arra is felhívták a figyelmet, hogy különösen gyerekeknek nem szabad túl sokat fogyasztani a nagyon édes italokból, mert kis testsúlyuk miatt könnyen előfordulhat, hogy túl sok cukrot vesznek fel.

Még a felerészben ásványvízzel higított narancs- vagy almalében is literenként 12-13 kockacukornyi van.

A legtöbb cukrot - 26-32 kockacukornyit - többek között a Fantában és a Kólában találták. A különféle ice tea készítményekben 18-24, a wellness italokban 6-14, a light limonádékban - mint a Fruchttiger - 1-14, a light ice tea italokban 4-11, az ízesített ásványvizekben 2-5 kockacukornyit találtak, de a light, vagy éppen kalóriamentes üdítők mindegyikéhez mesterséges édesítőszereket használnak.

A tanulmány nem csupán a cukor miatt bírálta az üdítőket, hanem azért is, mert sokban a gyümölcsös ízt citromsavval emelik ki, s a felhasznált tetemes mennyiségben a citromsav - akárcsak a többi gyümölcs- és egyéb sav, például a kólában lévő foszforsav - megtámadhatja a fogzománcot.

Forrás: Informed Hírek 2006;6