Nem káros az amalgám fogtömés
Minden bizonnyal ismét fellángol majd a vita, mert két új tanulmány is összefoglalja kutatási eredményeiket, amelyek szerint az amalgámtömések biztonságosak.

Bár a legújabb kutatás a gyermekek vizeletébol magasabb higanyszintet mutatott ki az amalgámtömés után, nem észleltek káros hatást sem a gyermekek vesemuködését, sem idegrendszeri muködését illetoen.

David Bellinger, a Harvard neurológus professzora volt az egyik kutatás vezetoje, amelyben 543 gyermek vett részt, életkoruk 6-10 év volt. Átlagosan 15 fogfelületet pótoltak a gyermekeknél, ez nem jelent átlagosan 15 szuvas fogat, egy fognál is lehet több felület, amely pótlásra szorul.

A gyerekeket véletlenszeruen osztották két csoportba, a fele amalgám, a másik fele mugyanta-tömést kapott. A kutatók öt éven át rendszeresen tesztelték a gyerekek IQ-ját, valamint vesemuködését, de nem találtak különbséget a két csoport között, bár amalgám-csoportban egy igen kisfokú csökkenést tapasztaltak IQ tekintetében.

A második kísérletben 507 portugál gyermek vett részt, az o életkoruk 8-10 év volt. A hétéves követés alatt rendszeresen ellenorizték a gyerekek memóriáját, figyelmét és összpontosítását, motorikus készségeiket és az ideg ingerületvezetést. Ezek a kutatók sem mutattak ki különbséget a két csoport között.

Nem mindenki ért azonban egyet azzal, hogy ez lenne az utolsó szó az amalgámtömések biztonságát illetoen. Vannak, akik szerint az egész csupán pénzkérdés, és „a modern fogorvosok már nem használnak higanytartalmú amalgámtömést”. Az FDA 2006 szeptemberében meghallgatja a szakértoi testületek véleményét az ügyben.

Forrás: InforMed Hírek 2006;4