A foghúzás

Az egyik gyakori fogászati beavatkozás a foghúzás, amelyre gyerek- és felnőttkorban egyaránt sor kerülhet, és amely a betegek körében az egyik legrémisztőbb fogászati beavatkozásnak számít.

Gyerekkorban ritkábban kell az orvosnak eltávolítani a fogat, hiszen akkor a természetes fogváltással kieshetnek a tejfogak, ám mégis előfordulhat, hogy az orvos kénytelen a foghúzáshoz folyamodni.

A közhiedelemmel ellentétben az nem hiba, ha egy fog a húzás során eltörik: ez nem a fogorvos ügyetlensége miatt fordul elő, hanem azért, mert a fog állományának pusztulása következtében az megfoghatatlanná válik, s összeroppan. A gyökereket a fogorvosnak természetesen ekkor is el kell távolítania. Tejfogak esetén ez nagy szakértelmet kíván.

Kis gyerek, kis gond

A tejfog gyökere - mivel a maradó fog kezd áttörni és nyomja - felszívódásnak indul és egyre kisebb lesz, s a végén, amikor már ki lehet "piszkálni", már szinte nincs is gyökere. Ha a tejfog esetleg eltörik a húzás során, akkor nagyon kell vigyázni arra, hogy a fogorvos a gyökér eltávolításakor nehogy megsértse az alatta lévő maradó fog csíráját, vagy nehogy kihúzza a fejlődő fogat.

Előfordulhat, hogy a gyerek egészséges maradó fogát el kell távolítani a fogszabályozás sikeressége érdekében, hiszen ha kicsi a fogsorív, ugyanakkor meghatározott a fogak száma, akkor azok csak rendellenesen férnek el. Természetesen az orvos mérlegelési körébe tartozik, hogy a rágófunkció és az esztétikum helyreállítása érdekében melyik fogat távolítja el.

Érzéstelenítés

A felnőttek sokszor azt hiszik, a foghúzáshoz erős férfi fogorvost érdemes választani. Szeretném hangsúlyozni, hogy a jó foghúzás nem erő kérdése; saját megítélésem szerint nem jó fogorvos, aki erőből húz fogat. Ahhoz, hogy a foghúzás ne fájjon és jól sikerüljön, először is jó érzéstelenítés szükséges. Természetesen a beteg ilyenkor is érzi, hogy "piszkálják" a száját - de fájdalmat nem érezhet.

A sikeres és fájdalmatlan foghúzás másik fontos összetevője, hogy az orvos ismerje a fog és a csont anatómiáját. Először finoman ki kell lazítani a fogat, s csak ezután lehet kivenni. Tehát nem az erő a lényeges, hanem hogy menyire jó a fogorvos keze, csuklója. Amint már írtam, a foghúzás egyik kellemetlen, ám természetes velejárója lehet, ha eltörik vagy betörik a fog. Ilyenkor mindenki rögtön a vésésre gondol, pedig nagyon sok olyan műszer és fogás létezik, amelyek alkalmazásával a vésés elkerülhető - azonban nem minden esetben. A fogorvosnak a húzásra ítélt fogat maradéktalanul el kell tudni távolítani. Ez azt jelenti, ha beletörik is, a gyökerek(et) ki kell szedni. Ha valamelyik görbe gyökér csúcsa, vége bent marad, egyes fogorvosok szerint annak a megkeresése és kivétele olyan nagyfokú sebzéssel és feltárással járhat, hogy ezek az orvosok azt mondják, inkább maradjon ott a gyökércsúcs, nem lesz baj belőle, mert "letokolódik". Természetesen meg kell mondani a betegnek, ha ilyesmi történik, és a későbbiek során időnként röntgenes kontrollvizsgálat szükséges. Előfordulhat, hogy bizonyos idő után a gyökércsúcs magától kilökődik, ám ez elég ritka eset. Személyes véleményem, hogyha húzás közben beletörik a fog, akkor az orvosnak minden darabkát érdemes eltávolítania, még a gyökércsúcsot is, hiszen ez az orvosnak és a betegnek egyaránt megnyugtató.

Amire vigyázni kell!

Megeshet, hogy a páciens később jelentkezik az orvosnál azzal a panasszal, hogy a kihúzott fog "maradéka" kezd kilökődni. Mint említettem, a bent hagyott gyökércsúcs ritkán, de kilökődhet, ám gyakoribb, hogy a foghúzás miatt a fogmedercsont széli része kicsit lereped, és ezek az apró kis csontrészek a húzást követő gyógyulás folyamán kilökődnek. Ez természetes folyamat, nem kell megijedni miatta.

Nagyon fontos, hogy a páciens betartsa a foghúzás után az orvos utasításait: nem szabad köpni, öblögetni a húzást követően, mert akkor nem áll el a vérzés, nem alakul ki vérdugó, és folyamatosan vérzik a seb. Másnaptól viszont erőteljesen kell fogat mosni, és a sebet is át kell dörzsölni a fogkefével. Ilyenkor már az sem baj, ha vérezni kezd a seb. Ha kíméli a foghúzás helyét az illető, és nem dörzsöli a fogkefével, akkor a seb begyulladhat, majd csonthártya-gyulladás alakulhat ki, ami nagyon fájdalmas, és csak hosszas kezeléssel szüntethető meg.

Szerző: Dr. Balogh István
Forrás: Baba Magazin

A www.dental.hu engedélyével