BiteStrip éjszakai fogszorítás mérő készülék


A BiteStrip egy pontos, egyszerhasználatos mérőeszköz, amely segít az éjszakai rágóizom tevékenység, vagyis a bruxizmus felmérésében. Használatával igazolható az esetleges bruxizmus megléte és annak foka valamint segítségével a beteg számára optimális kezelési terv dolgozható ki.

A készülék működését a beépített központi processzor vezérli. Az általa
futatott program érzékeli, megszámolja a fogszorításokat majd elemzi
a kapott eredményeket.

Működése három fázisban zajlik:

Az első fázisban felhelyezzük a készüléket – közvetlenül lefekvés előtt –
a bal arcélen oda, ahol a rágóizom a leginkább domborodik. A BiteStrip érzékeli, hogy felhelyezték és működésbe lép. Az első 20 percben csak „figyel”. Ekkor három alkalommal 2 mp-ig maximális erővel össze kell szorítani a fogakat. A készülék kiszámolja a három legerősebb szorítás átlagát, ez lesz a felső küszöbérték.

A második fázis az első 20 perc elteltével kezdődik és hat órán át folyik. A készülék minden olyan szorítást egy egységként számol, amely meghaladja a felső küszöbérték 30%-át valamint a folyamatos, 30%-ot meghaladó erejű szorítás minden megkezdett másodpercét, tehát ha valaki nem csak szorít, hanem úgy is tartja.

A harmadik fázis a készülék arcról történő levételével kezdődik. Ekkor kezdődik az adatok feldolgozása, amely kb. 45 percet vesz igénybe. Ezt követően a kémiai kijelzőn leolvasható az eredmény:

0 = Nincs fogszorítás (39 fogszorítási epizód / 5 óra vagy annál kevesebb)

1 = Enyhe fogszorítás (40-70 fogszorítási epizód / 5 óra)

2 = Mérsékelt fogszorítás (75 fogszorítási epizód / 5 óra)

3 = Súlyos fogszorítás (125 feletti fogszorítási epizód / 5 óra)