NTI-tss - Éjszakai harapásemelő készülék

Forradalmian új, miniatürizált éjszakai izomrelaxációs harapásemelő rendszer az éjszakai fogszorítás és fogcsikorgatás megszüntetéséreA fogszorítás okai és tünetei

Az intenzív fogszorítás nagy fizikai munka, amely egyrészt kimerítően hat az egyénre, másrészt alvászavarokhoz vezet. Az alvás felszínessé válik, olyannyira, hogy az egyén gyenge neszekre is könnyen felriad. A fogaikat szorítók nyugtalanul alszanak, sokszor felébrednek éjszakánként, amely hozzájárul a reggeli fáradtsághoz.

A fogszorítás alapvetően két okra vezethető vissza:

- az első, hogy a napi stresszt okozó élményeket álmunkban újraéljük és fogszorítással reagálunk,
- a második, amikor alvás közben az alsó és a felső fogak kiegyensúlyozatlan érintkezése következtében a rágószerv a nyugalmi pozíció keresésére kényszerül, amely fogszorítással, csikorgatással jár.

Az éjszakai fogszorítás nagy szerepet játszik a reggeli ébredéskor fellépő, gyakran fejpántszerű vagy féloldali fájdalomként jelentkező fejfájás kialakulásában, de a gyakori migrénes panaszok előfordulásában is.

Az éjszakai fogszorítás egyéb tünetei:

- fáradt ébredés, levertség
- nyakfájás
- hátfájás
- derékfájás
- reggeli fejfájás
- karzsibbadás
- fülzúgás
- arcüreg fájdalmak
- fogkopás
- a rágóizomzat fájdalmassága
- az izület kattogása
- szájnyitási korlátozottság

A fogszorítás mozgásos formája a csikorgatás, mely a rágóizületi elváltozások egy részét hozza létre. A csikorgatás közben dolgozó rágóizmok hatást gyakorolnak a hallócsontot feszítő izomra, mely kölcsönhatás fülzúgást idézhet elő.


A fülzúgás javulhat, ha:
- a beteg fiatal
- az állapot enyhe
- a hallás nem romlott
- a fülzúgás stressze esetében rosszabbodik
- NEM rosszabbodik hangos zajra

Az arcüreg tájára kivetülő ismeretlen eredetű fájdalmak hátterében is gyakran az éjszakai fogszorítás áll.

Az NTI-tss természeténél fogva hatékony segítséget nyújt a fent említett problémák orvoslásában.
A készülék igen kis méreténél fogva éjszakára könnyen felpattintható, reggel pedig eltávolítható. Mind a felső, mind pedig az alsó fogíven alkalmazható.

Működési elve azon alapul, hogy a fogakat ért koccanások szájnyitó reflexeket váltanak ki, melyek azonban a szemfogaktól hátra szorító reflexekre vonatkozóan nem működnek.
Ha azonban az egyetlen kapcsolat az alsó és a felső fogívek között egy kemény, kis felületű tárgy, amely csupán a frontfogak között teremt fizikai kapcsolatot, akkor a reflexek kiváltódhatnak és szorítás helyett reflexes rágóizom ellazulás jön létre.

A készülék használati ideje egyénfüggő. Van, akinél hónapok alatt megszünteti a fogszorítást, néhány esetben viszont nem szabad megszakítani a viselést.
Az NTI-tss viselése nem okoz gondot, nem hat zavaróan. Az esetek 20%-ánál a viselés kezdeténél hányinger jelentkezhet, ami azonban napokon belül elmúlik.

Használata biztonságos, a szakszerűen felhelyezett készülék hallható kattanással illeszkedik a helyére, amely azután sem nyelvvel, sem pedig az ajak mozgatásával, kizárólag kézzel távolítható el.

A készülék használatának káros mellékhatásai nem ismertek, viselése során a fogak helyzete nem változik.